Ormen Våge

Skulpturen ble til etter en lukket kunstnerkonkurranse om temaet Re's Middelalderhistorie. Den norrønt inspirerte skulpturen har fått tittelen Våge, og utsmykker fasaden på den nye flerbrukshallen i Revetal. Utsmykningen er en del av en satsning i Vestfold og Re, hvor middelalder og vikingarv ivaretas og brukes aktivt i kulturarbeidet.

Sponene i ekte malmfuru er produsert av Husanotra, en museumsbedrift som ivaretar den eldgamle fagkunnskapen om bruk av treverk i stavkirker og skip. Til skulpturen er det lagd en spesiell versjon av disse for å bruke som virke til en lysskulptur med en moderne formgivning, hvor selve sponene bærer assosiasjonen til det eldgamle norrøne utrykket.

Malmfuru er den mest holdbare delen av utvalgt saktevoksende furu fra fjellområder. Det er et edelt materiale som kan stå i århundrer når det er behandlet med ekte tyribeis – en sjelden norsk eik som både vikingenes langskip og de flotteste byggene, slik som stavkirkene, ble konstruert av. Frem til nyere tid har dette også vært det foretrukne materialet i bygningsdeler som trenger ekstra holdbarhet, som feks. vindusrammer ol.

Det ble også brukt en kvalitetsbeis fra produsenten Møretyri, en olje lagd på ekte tyritjære og linolje. Den har den gode lukta man kjenner fra trebåter og stavkirker, og er med på å skape helhetsinntrykket. Denne oljen kan også, i motsetning til ren tjære, håndteres allerede etter få dager.
Sponene er da tilnærmet svarte i fargen, med en rik overflate-finish som varierer etter treverkets tetthet – og vil gi en tydelig kontrast til det som med tiden vil bli byggets sølvgrå patinerte furukledning.
Vanligvis så dypper man slike takspon i tjæreolje, men fordi hvert spon her er en del av ett lysarmatur så er tjæren rullet på fremsiden, mens baksiden er malt hvit med en reflekterende silikatmaling for å gi mest mulig lyseffekt. 

Når mørket senker seg vil denne overflaten slippe ut lys langs kanten fra de 1800 pixel lampene som befinner seg bak – og slik våkner skulpturen til live ved bruk av animert lyssetting, hvor også selve den skulpturelle formen kan påvirkes ved hjelp av optiske illusjoner skapt av lyset.