Eventyret trenger ikke å være dyre reiser til fjerne steder. Alt du trenger er en sykkel. Sandefjord er perfekt for sykkelferie fra april til slutten av september. Landskapet er lett å sykle i, og du kan selv velge hva du vil oppleve. Hva med en tur langs svaberg og strender på Kystruta som går innom Sandefjord? Eller en tur i skog, mark og stillhet langs den vakre Numedalsruta?
Her er et par forslag på fine turer som kan tas som en aktiv dagstur for den erfarene, eller to-tredagers tur for de som vil oppleve litt mer underveis og overnatte på koselige hoteller, bed & breakfast eller campingplasser.
RUTE NR. 24, Sandefjord – Lågen (ca. 90 km)
Dette er en svært variert rute. Den har alt fra kyst og sjø til skog, elv og dal. Ruta går innom både Sandefjord og Larvik.
Fra Sandefjord går ruta nordover til Åsrumvannet og videre til Hagnes. Verkenbrua er en steinbru fra 1900. Ruta går videre til Pipenholt og mot Heia. Her er det naturskjønne områder med skog og en del småvann. Dette området er godt egnet for overnatting i det fri eller i telt. Mellom Snappen og Hvarnes er det grusvei, og de siste kilometerne før
Hvarnes er det svært bratt.
Fra Hvarnes går turen sørover langs "Opplevelsesveien" på østsiden av Lågen. Ved å gjøre en liten avstikker kommer man til Damvann. Vannet ligger nede i en gryte hvor fjellsidene rager 200 meter opp langs vannet. Ved Kvelde ligger et bygdetun hvor gamle gjenstander fra bygda er godt bevart.
Ruta krysser E – 18 ved Bommestad. Her er det farlig å være syklist, så vær forsiktig. I Larvik ligger Nord-Europas største
bøkeskog, og flere av byens muséer er vel verd et besøk. Fra Larvik går turen langs kysten til Sandefjord. På denne
strekningen ligger den kjente handelsplassen fra vikingtiden, Norges første by Kaupang fra ca år 700. Utgravningene
startet her 1999 og foregår hver sommer. Ved Tjøllingvollen ligger Tjølling kirke fra første del av 1100-tallet.
KYSTRUTA
Kystruta går langs med kysten fra Svinesund til Kristiansand, og går gjennom Sandefjord sentrum.
**Kystruta-sørlig retning**
Dersom du ønsker å sykle sørover fra Sandefjord, går turen over Tjøllingvollen på smale veier et stykke unna sjøen. Du sykler forbi Kaupang, Norges mest kjente handelsplass fra Vikingtiden.
På Larviks torv opplever du Larvikittsteinens enestående skjønnhet. Før du forlater Larvik er Norges største bøkeskog verdt et besøk. Her er det jazzkveld hver fredag i sommerhalvåret.
Bare 7.5 km fra Larvik ligger Stavern som er en kunstnerby med et vell av gallerier og utstillinger. Kunstnere har i generasjoner foreviget det vakre skjærgårdslandskapet, og dikterne har diktet. «Glade dager» arrangeres hver sommer i juli med et forrykende program av festligheter, teater og konserter.
De siste kilometerne til Helgeroa går gjennom vakre Brunlanes. Her ligger badestrendene og campingplassene tett i tett. I Nevlunghavn møter du en liten fiskerlandsby, loshavn og det åpne havet. Her er det eget fiskemottak og du kan sitte på brygga med en pose ferske reker, ro i sinnet og lytte til måkeskrikene.
Det går videre på grusvei til Helgeroa som har marina, koselige spisesteder med sjøutsikt. Fra Helgeroa kan du ta ferge over til Langesund og fortsette turen sørover langs Telemarkskysten dersom du ønsker å fortsette videre.
**Kystruta-nordlig retning**
Fra Sandefjord sykler du over Stokkelandet forbi idylliske tettsteder som Melsomvik og Bogen på smale veier i småkupert terreng. Deretter fortsetter du Grevestien gjennom Ilene fugle- og naturreservat før du ankokmmer Tønsberg. Alternativt kan du også sykle nordover fra Sandefjord til Engø og ta sykkelfergen Jutøya over til den bilfrie øya Veierland og videre til fastlandet på Nøtterøy. Deretter følger du innover til Tønsberg sentrum.
Tønsberg er Norges eldste by og Slottsfjellet er byens historiske stolthet. Det er koselig å vandre gjennom de gamle bygatene i Tønsberg. Besøk Haugar Vestfold Kunstmuseum som ligger midt i byen og som har bl.a en permanent Odd Nerdrum utstilling. Du vil oppleve et yrende båt- og folkeliv på bryggeområdet i Tønsberg. Her ligger utestedene som perler på en snor.
Fra Tønsberg går turen videre til Åsgårdstrand,- en idyllisk by med hvitmalte trehus og en helt spesiell atmosfære. Edvard Munch malte mange av sine berømte malerier her. På vandring gjennom de smale gatene kjenner du duften av nybakte «Krabbelurer».
Deretter går ruta går gjennom Borre nasjonalpark, som er Nord-Europas største samling av kongegraver fra Ynglingeætten. Her finner du også Midgard vikingsenter. Ta gjerne turen innom i Horten som er en gammel og koselig marineby. Storgaten er Norges lengste miljø- og blomstergate.
Dersom man ønsker en lengre tur,-kan man gjerne fortsette nordover på kystruta mot Oslo og videre til Østfold.