Opplevelser i Vestfold: Fra zipline til Warhol og Munch på én dag

Fra ro til klatrepark

Joda, Vestfold er i høyeste grad et sted hvor pulsen går litt ned, pusten flyter litt friere og blikket kan hvile langs kystlinja. Men, det er også et fylke hvor blodpumpa får våkne til liv i en 380 meter lang zipline. I Vestfold rekker dere nemlig å snøre på dere både tursko og sneakers før kvelden er omme, så det kan være lurt å sette et godt tempo fra start.

Mega-ziplinen befinner seg i klatreparken Høyt & Lavt ved Kjærrafossen sammen med 33 andre zipliner, noe som gjør parken til et naturlig første stoppested for alle som besøker området.

Hovedattraksjonen er klatreløypene – hele 19 totalt – som tar gjester opp i tretoppene for å gi seg i kast med spennende hinder og slenge seg ut på zipliner i fleng. Løypa med det lengste svevet har fått navnet Ormen Lange, og vil sende deg over både tretopper, naturstier og en elv – et utrolig adrenalinkick.

Overnatting i tretoppene

For en roligere start anbefales en tretoppvandring som lar deg rusle høyt oppe mellom trærne helt uten klatreutstyr. De som derimot måtte ønske seg et ekstra sug i magen, kan prøve Himmelfallet – et fritt fall fra en plattform 30 meter over bakken. Heldigvis hektet fast i en line som gradvis sakker farten ned mot bakken. Og etterpå kan et urolig indre stabiliseres med pizza eller nystekte vafler i kafeen.

En fordel med klatreparken er at den ligger rett ved Kjærra fossepark, hvor bruset fra fossen er lydsporet til mer avslappende turopplevelser. Ta gjerne en spasertur over den 132 meter lange Kjærrabrua, se spor av jordas utvikling gjennom 4,6 milliarder år langs stien Tidslinjen eller la dere sjarmere av kunstner Trond Fredriksens skulpturer. Det er også mulighet for å leie elektrisk terrengsykkel i området.

Oppredd seng med utsikt til skog

Om dere vil komme i gang tidlig for å rekke over mer, er det mulig å ankomme dagen i forveien. Klatreparken samarbeider med Laagen, som tilbyr overnatting i tretopphytter eller glasscontainere med panoramautsikt inne i klatreparken. Det er også lov å overnatte i eget telt i Kjærra fossepark.

Andy Warhol og Edvard Munch

Mette av naturopplevelser (og en god lunsj fra klatreparkens kafé) kan dere vende blikket mot Tønsberg. En time i bil vil ta dere rett til Haugar Kunstmuseum, hvor tidsaktuelle utstillinger byr på store kunstopplevelser i hjertet av byen.

Museet åpnet dørene i 1995, og ligger på en høyde i Tønsberg som var tingsted under vikingtiden og visstnok rommer gravene til Harald Hårfagres to sønner.

Museet eier flere verk av Andy Warhol, som var spesielt interessert i Edvard Munch da han levde. Warhols fascinasjon for Munch startet for alvor i perioden etter at han ble forsøkt myrdet på 70-tallet. Et besøk på Nasjonalmuseet i 1973 ble skjellsettende, og ledet etter hvert til en bestilling fra Galleri Bellman i New York på femten malerier basert på Munch-litografier.

Dette er temaet for «Warhol og Munch», en stor utstilling som løper fra starten av september til slutten av januar. Her har Haugar også lånt grafikkverk av Munch og satt dem i sammenheng med Warhols Munch-variasjoner.

Gå heller ikke glipp av Art Night, en serie arrangementer som byr på både konserter, kunstnersamtaler, performance og dans. Ofte finner disse sted på kafeen Uro på Haugar, som har en kveldsåpen bar fra torsdag til lørdag. Dette er stedet for både opera og pop, uteservering og dansegulv, på det en besøkende i en nettanmeldelse oppsummerte som en «crazy location» med «good vibes».

Fem andre aktiviteter i nærheten:

Personer bader ved en metalltrapp under en moderne bygning på pilarer. Bygningen strekker seg ut over vannet med steinmolo til venstre.

1. Farris bad

Bølgeskvulp og horisont er stikkord når dere drar til denne spa-perlen i Larvik. Her får dere topp-til-tå-massasje, sauna med badstumestere og fantastiske omgivelser for yoga og meditasjon. Farris Bad ligger også rett ved vakre Bøkeskogen, som var en av favorittene til Lonely Planet i 2022.

tre personer i turklær ved et solur rett ved havet

2. Kyststien fra Stavern til Helgeroa

Langs kysten mellom Stavern og Helgeroa går en 35 kilometer lang, oppmerket sti forbi svaberg, strender og skog – en mektig opplevelse både når sola skinner og når vinden rusker. Se også opp for trekkfugler – for mange av dem er dette området første stopp på vei innover norskekysten.

3. Midtåsen skulpturpaviljong

Denne paviljongen i Sandefjord er verdenskjent. Her konkurrerer kunstner Knut Steens marmorskulpturer om oppmerksomheten med naturen, som skinner gjennom panoramavinduene. Lysinnslippet gjør at Steens skulpturer virkelig kommer til sin rett – han har, ikke uten grunn, blitt kalt «skjønnhetens mester». Utenfor paviljongen står også tre av kunstnerens bronseskulpturer. Paviljongen og skulpturparken rundt ligger på en høyde og tilbyr en fantastisk utsikt over byen.

: Et eldre par nyter et måltid ved et rundt bord med panoramautsikt over havet. Store vinduer slipper inn naturlig lys, og i bakgrunnen sees hav, svaberg og en steinbygget skorstein. Bordet er dekket med frokost- eller lunsjretter, kaffekopper og en liten plante som tilfører en hyggelig atmosfære.

4. Verdens Ende Spiseriet

Det var sommergjestene som først begynte å kalle svabergene på sørsiden av Tjøme for Verdens Ende. Landemerket de fleste drar kjensel på er det berømte vippefyret, bygget av rullesteiner. Imidlertid er stedet også hjem til den sjarmerende og avslappede restauranten Verdens Ende Spiseriet, som deler bygg med Færder Nasjonalparksenter. Mens dere nyter omgivelsene kan den friste med prima sjømat – servert med utsikt mot horisonten. Her er det også svært kort vei fra parkeringen til den unike naturopplevelsen som venter.

Gravhaug i skogen: Jordhaug(en vikinggrav) omgitt av store, nakne trær med soloppvarmet bark i en rolig skogsetting.

5. Vikingveien

Vestfold har en rikholdig vikinghistorie. Den beste måten å oppleve den? Vikingveien – en rute som vil ta dere fra gravplassene i Mølen ved Larvik til Borre i nord. Der venter Midgard vikingsenter med sine gravhauger, utstillinger og øksekast. Her er det obligatorisk med et besøk i Gildehallen, en rekonstruert vikinghall hvor dere nyter historisk mat. Underveis mot Borre finnes både Gokstadhaugen i Sandefjord og handelsskipet fra Klåstad på Slottsfjellsmuseet.

Vestfold

Et av Norges sørligste fylker rommer byene Horten, Holmestrand, Tønsberg, Sandefjord og Larvik.

Vestfold egner seg godt for turglade naturelskere, med panoramiske kystopplevelser og rikelig skogvekst.

Fylket har et bredt kulturtilbud, fra historiske vikingfunn hele veien frem til Slottsfjellfestivalen og moderne kunst.

Likte du artikkelen?

  • 5 unike overnattingssteder i Vestfold

    Leter du etter et overnattingssted med noe utenom det vanlige?

  • Topprestauranter i Vestfold

    En guide til de beste spisestedene.

  • Kunstreiser i Vestfold

    Utforsk kunstgallerier, museer og utendørs skulpturvandringer.