Et kapell med historie
Løvøy kapell ligger nydelig plassert på den idylliske Løvøya i Horten, er omgitt av edelløvskog, spennende stier og vakker utsikt over Oslofjorden. Kapellet er en koselig og romantisk stenkirke fra 1200-tallet, og den minste og mest særegne av Hortens tre middelalderkirker. Om sommeren går pilgrimsleden innom denne middelalderkirken, og det holdes fast gudstjeneste annenhver helg der. Ved siden av kapellet ligger «ønskebrønnen» som du må huske å besøke når du er der; den hellige St. Olavskilden.
Populært sted å gifte seg
Løvøykapellet er et perfekt sted å gifte seg om sommeren, og er et populært kapell for nettopp dette formålet. Kirken har 100 sitteplasser og en enkel, men eventyrlig atmosfære.
Kapellets historie
Etter en forfallsperiode (etter reformasjonen 1536) lå kirken i mange år i ruiner. I 1882 ble ruinene fredet, og i 1928 ble restaureringsarbeidet tatt opp. 22 år senere – i 1950 – kunne Løvøy kapell gjenåpnes til kirkelig bruk.
St. Olavskilden på Løvøya er en av mange Olavskilder man finner rundt om i landet. Når sagaen beretter at baglerkongen Phillipus døde ved "Lauføyana" i året 1217 og at bisp Nicolaus lå ved Løvøy juledag 1223, tros det at de var kommet til Løvøya for å helbredes og få nye krefter av St. Olavs brønn. Troen på vannets undergjørende kraft holdt seg meget lenge. Det fortelles at en matros så sent som i 1820 gikk fra Stavern til Løvøya og tilbake med to flasker kildevann til en marinekaptein som var blitt syk om bord.
Det fortelles også at det helt opp til århundreskiftet skal være solgt vann på Drammen torv fra Olavskilden på Løvøya. I dag er brønnen murt opp og restaurert.
Bak i kirken står en Kristusfigur skåret i tre. Den stammer fra Italia og er innkjøpt i København. Det er ingen sikker tolkning av symbolikken i motivet. Man tenker seg at motivet er Kristus og et lite barn som bærer hans kors, men andre tolkninger er også mulig.
Det er kunstnerparet Britt Bakken og Hans Gerhard Sørensen som har stått for det meste av kirkens utsmykning: Altertavlen – et korsformet mosaikkarbeide med motivet "Den oppstandne Kristus" – den dreibare kleberstens døpefonten med fire motiv fra Jesus liv – prekestol og alterring.
Alteret med alterstenen lå som dørhelle på gården Falkenstens Bruk, men er idag på sin opprinnelige plass.
Kirkens opprinnelige utstyr var enkelt. Kalken var av tre og foret innvendig med sølv. Denne og en alterkanne av tre finnes på Marinemuseet i Horten. På samme sted finnes også et bilde fra kirken, bare 25×30 cm stort som forestiller "Jesus innstifter nattverden". Det antas at dette har vært altertavlen.
På folkemuseet i Oslo finnes også et bilde malt på tre. Det er skjenket kirken i 1722. Inskripsjonene peker på sagnet om grunnen til at kirken ble bygget. I likhet med alterstenen er en del av hellene i gulvet opprinnelige og gjenfunnet på gårdene i omegnen. Hortenskunstneren Hans. L. Rasmussen har utført glassmaleriene – også de med kjente motiver fra bibelen.
Krusifikset på nordveggen er et treskjærerarbeide fra Oberammergau i Tyskland. Alterduken er utført med tradisjonell håndarbeidsteknikk.
Løvøykapellet er den minste av Borres 3 middelalderkirker. Den er et av Oslofjordens mest kjente fortidsminner og gir hvert år et stort antall turister og besøkende et innblikk i historien.