Svenner Fyr

Skjærgården i Vestfold er magisk, og mange forbinder sommeren med båtliv, svaberg, soling, bading, grilling og fisking. Du finner fort din sommerfavoritt i Vestfold. Svenner fyr er en sommerdrøm med solvarme svaberg, bølgeskvulp og måkeskrik. Perfekt for en dag med bading, krabbesnøre eller fiskestang – med den blå horisonten midt imot. Øya innbyr til spaserturer og oppdagelsesferder – og følger du stien nordover forbi toalettene, fører den deg til en fin liten sandstrand.

Klimaet på Svenner er hardt og har et særegent, botanisk mangfold. Øygruppen har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Store mengder ærfugl, sildemåker, gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker her i april-juni. Fuglelivet ble fredet i 1935, og omfatter forbud mot jakt og fjerning av egg.

Om fyret
Svenner Fyr med tilhørende bygninger ble fredet i 1997, og har siden da vært tilgjengelig for allmennheten. Fyret er ett av 37 utvalgte kulturmiljøer med regional og nasjonal verneverdi i Vestfold. 

Fyret ligger på øya Korpekollen i øygruppa Svenner omtrent to nautiske mil fra kystlinjen, og ble tent første gang i 1874. Det opprinnelige tårnet, som var firkantet og av stein, ble bygd av straffanger fra Akershus festning. Fyrvokterboligen "Steinhuset" som ble oppført samtidig, står der fortsatt. Dagens støpejernstårn ble bygd i 1900, samtidig med ny bolig og uthus. Tårnet er 18,7 meter høyt, og toppen rager over 40 meter over havet. 

Historien på Svenner er mye eldre enn fyret. Helt fra middelalderen har Svenner vært en viktig uthavn for lokale fiskere og andre sjøfarende. Da seilskutefarten økte, måtte leia sikres med sjømerker. Det ble montert fortøyningsringer, og på fjellet ble det reist et dagmerke. I begynnelsen av 1790 ble det stasjonert fast los på Svenner. Ulabrand, Anders Jacob Johansen fra Ula i Vestfold, var en av de som hadde base her. Fyret ble avbemannet i slutten av 2002, og videre automatisert i 2003.

Svenner båthavn
Svenner er en populær havn, spesielt blant de lokale. Selv om havna på Svenner er lun, anbefales det ikke å ta turen verken inn eller ut dersom det er mye vind. På Svenner kan du ligge både i Nordbogen, Røvika og i Fyrhavna. Det er flotte fortøyningsmuligheter langs med fjellet eller langs brygga, og godt ankerfeste i sandbunn. 

Transport
Det går Rutebåt til Svenner fyr. 

Ta kontakt med Stavern Dykkersenter  eller Taxibåt Vestfold for å bestille taxibåt til Svenner fyr.

Selskap og overnatting på Svenner Fyr
Det vakre steinhuset er i dag åpent for alle som ønsker seg en spesiell natt på fyret. Det er tilrettelagt for utleie av naustet (maks. 30 personer) og med mulighet for overnatting gjennom Svenner Fyr Kystled. Det er 19 sengeplasser fordelt på 6 soverom i Steinhuset. Overnattingsgjester må ta med egen dyne/sovpose, samt mat og drikkevann. Kjøkkenet har kokemuligheter og nødvendig utstyr. Bygningene har gjennom mange års frivillig innsats blitt satt i stand på dugnad fra medlemmer fra kystlagene og husfliden – og med økonomisk støtte fra blant andre Kystverket og Sparebankstiftelsen. 

Dersom du ikke ønsker å overnatte i selve fyret, er det flott å telte på øya en sommernatt. Husk å følge gjendelde regler for bruk av friområder og vern om natur og dyreliv dersom du overnatter på øya. Det er utedo på stedet. Se Larvik kommunes info om bruk av friområdene i Larvik. 

Informasjon og booking finner du på Svenner Info.