Vikingveien i Vestfold

Ingen andre steder ligger de fysiske minnene fra vikingtiden tettere enn i Vestfold – spesielt på strekningen fra Mølen i sør til Borre i nord.

Innenfor en avstand på rundt seks mil finner man store og imponerende gravhauger, minnene om Norges første by og stedene hvor våre aller viktigste funn fra vikingtiden ble gjort. Vestfold har til og med flere vikingskip, både i kopi og original.

Vikingveien Horten

Gildehallen er en unik rekonstruksjon av en kongelig hallbygning fra vikingtiden. Her på Borre har høvdinger og stormenn levd, her ligger de begravet – og her hviler de fortsatt.

Maktsenteret på Midgard vikingsenter

Midgard vikingsenter er Vestfolds senter for vikingtid! Vandre blant eldgamle gravhauger, besøk utstillingene, opplev den mektige Gildehallen rammet inn av en storartet palisade og tre inn på historisk grunn gjennom Midgard sin mektige porttårn.

Hos Midgard vikingsenter kan du møte vikingene, smake på den historiske maten de lagde, se de fantastiske håndverkene og ferdighetene deres. På vikinglekeplassen kan alle prøve aktiviteter som med pil og bue, øksekast og andre spennende vikingaktiviteter.

Borrehaugene

Midgard vikingsenter ligger med god utsikt over de majestetiske Borrehaugene. På Borrehaugene ligger Nordens største samling av monumentale gravhauger fra vikingtid.

De fleste gravhaugene ligger innenfor det 182 mål store området som omfattes av Borreparken og utgjør et fredet kulturminne. Borre er et populært rekreasjonsområde med infotavler og tilrettelagt for vandring og sykkel.

Vikingveien Tønsberg

Rundt og i Tønsberg by finner vi fire store gravhauger på Farmannshaugen, Haugar og Oseberghaugen. De ligner hverandre i det ytre, men innholdet har vært svært forskjellig.

Oseberghaugen i Slagendalen inneholdt det mest spektakulære funnet av alle kjente vikingtids gravhauger. Foruten selve Osebergskipet besto funnet av en lang rekke gjenstander fra både hverdagsliv og religiøs utøvelse, mange prydet med vakre utskjæringer i det vi kaller osebergstil.

Vikingskip ved kai: To historiske vikingskip ligger fortøyd ved en kaI med bygninger i bakgrunnen, omgitt av dis og gråvær.

Ved brygga i Tønsberg kan besøke Vikingodden, og se en kopi av Osebergskipet. Oseberghaugen er utstyrt med informasjonsskilter.

Slottsfjellet – Borgen på Fjellet

Borgruinene på Slottsfjellet er i hovedsak fra midten av 1200-tallet, og dermed et par hundre år yngre enn vikingtid. Men det har vært en form for forsvarsverker her også før 1200-tallet, kanskje tilbake i vikingtid. Da kong Sverre beleiret birkebeinerne på fjellet vinteren 1201/02 var det en treborg der oppe.

Restene av Tunsberghus er uansett så interessante at den som følger Vikingveien også bør ta seg tid til en avstikker opp på fjellet. Derfra har man en av Vestfolds flotteste utsikter, til byen og fjorden og det vakre kulturlandskapet rundt.

Slottsfjelltårnet i Tønsberg mot rosa-lilla solnedgangshimmel. Steintårn med norsk flagg på toppen. Silhuett av tre til venstre.

I Slottsfjellmuseets Vikinghall presenteres Norges fjerde vikingskip, handelsskipet fra Klåstad, det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. I tillegg finnes historien om Osebergfunnet.

Vikingveien Sandefjord

Gokstad – et vikingskip og en gravhaug

Da Gokstadhaugen ble gravd ut i 1880 fikk vi for første gang solide kunnskaper om hvordan et vikingskip har sett ut. Gokstadskipet og gjenstandene er utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy (stengt: åpner igjen i 2026).

Du behøver ikke reise til Oslo for å se hvordan skipet ser ut. På Framnes kan du se kopien av skipet om sommeren, bygget i 1990 og ivaretatt av Båtlaget Gaia, som også har kopier av småbåtene fra Gokstadhaugen. Gokstadhaugen er et historisk område med gravhaug, informasjonstavler og park.

Ved havna i sentrum ligger Sandefjord Vikingpark. Her kan du følge med på bygging av Gokstadskipet og lære om tradisjonelt håndverk. Byggingen av skipet vil finne sted både i Sandefjord og på Vikingodden i Tønsberg.

Istrehågan – et skip av stein

Skipssettingen har så mye til felles med senere tiders vikingskip at vi velger å legge inn også Istrehågan på Vikingveien, selv om dette gravfeltet er enda eldre, antagelig fra 400-500 tallet, også benevnt folkevandringstid.

"Istrehågan gravfelt med hvite blomster i forgrunnen. Høye bautasteiner i ring omgitt av hvite vårblomster. Bartrær og løvtrær i bakgrunnen.

Steinskipet ligger ved Jåberg i Tjølling, mellom Larvik og Sandefjord. Skipet er 24 meter langt og 9 meter på det bredeste.

Vikingveien Larvik

Mølen er et magisk sted

Også våre forfedre opplevde Mølen som noe helt spesielt. I løpet av jernalder og vikingtid ble det anlagt minst 230 små og store gravrøyser der, den største med en diameter på hele 35 meter.

Mange tror at Mølen var gravplass for en gren av den mektige Ynglingeætten, småkonger som styrte deler av Norge i tidlig vikingtid. I kvadet Ynglingatal forteller skalden Tjodolv fra Kvine at Vestfoldkongen Øystein Fret er begravet under steinhaugen på raets spiss. Øystein ble født rundt år 765, i så fall må haugen være fra tidlig på 800-tallet.

En spesiell, båtformet steinsetting som ble gravet ut i 1970-årene inneholdt jernnagler og kull og har antagelig inneholdt en brent båt. Man mener i dag at de fleste av gravrøysene på Mølen er anlagt i perioden 400-900 e. Kr, men noen av de store røysene oppe på åsen er antakelig fra yngre bronsealder, dvs. 1000-500 f. Kr.

Mølen er en del av UNESCO Global Geopark. Området har en særegen natur, botanikk og geologi.

Kaupang – Norges første by

I årene 2000-2003 ble det gjennomført nye, omfattende utgravninger. Det ble funnet rester etter hus, veier, brygger og produksjon av diverse slag. I alt fant man over 10 000 gjenstander; fra glassperler til mynter, støpeformer, bronsebeslag og draktspenner, keramikk og kammer.

Etterarbeidet pågår fortsatt og vil gi oss ytterligere kunnskap om vår vikingfortid og tidlig skandinavisk bykultur. Funnene forteller om et fast, levende samfunn med kontakt med hele Nord-Europa.

Byen ble anlagt i løpet av det første tiåret på 800-tallet og strakte seg i et 500 meter langt belte langs Kaupangkilens vestside. Kaupang kan ha hatt cirka 500 innbyggere og ble forlatt en gang på 900-tallet.

Det finnes også flere gravfelt fra vikingtid; på Nordre og Søndre Kaupang, på Bikjholberget og på Lamøya. Mange av gravene er arkeologisk undersøkt. Ikke langt fra Kaupang lå kongsgården, på det som i dag er gården Huseby.

Museet vikingbyen Kaupang er åpen for besøkende i sommersesongen.

Vikinger – typisk norsk

Visit Vestfold og Lorelou forklarer turister i 4 kortfilmer hva som er typisk norsk. I del 4 er det fokus på vikinger.

Kyststiene i Vestfold

Vestfold har en samlet strandlinje på 980 km og 1407 holmer og skjær. Her kan du velge og vrake mellom et hundretalls strender for et bad underveis sommerstid. Hele året kan du gå korte eller lange turer langs den vakre kysten vår.

Kyststien i Larvik og Stavern

Kyststien mellom Stavern, Nevlunghavn og Helgeroa er på hele 35 kilometer, og er regnet som en av de flotteste sammenhengende kyststiene vi har å by på! Her er det merket kyststi som tar deg langs alt fra svaberg, sandstrender, grunne viker og til ulike typer skog.

På tur i Stavern?

Ta turen innom et av Norges mest omtalte museum.

  • Nerdrum Museum

    Opplev Nerdrum Museum, i de historiske Agnes Fabrikker utenfor Stavern. Utforsk den permanente ut…

Begynner du turen på Mølen, et mektig naturmonument fra siste istid, kan du la blikket hvile mot horisonten og kjenne på sterke naturkrefter.

Tre personer i varme klær går på en steinete kyst nær havet i dempet lys av solnedgang.

I Larvik kan du spasere langs strandpromenaden i Indre havn. Dette er en historisk rusletur langs sjøsiden. Følger du denne 4 km lange turen til Revet kan du la deg bli inspirert av dikt og sitat i regi av Poesiparken.Gå gjerne en tur på bystien som er en populær vandretur rundt bynære friområder. Hele turen er på ca. 7,5 km.

Når du er i Larvik bør du ta turen til Bøkeskogen som er Norges største og verdens nordligste offentlige bøkeskog. Herfra har du flott utsyn mot sentrum og Larvik by!

Kyststien i Sandefjord

Sandefjord har til sammen 45 km merkede stier langs Vesterøya og Østerøya. Her kan du gå fra sentrum, eller ta bilen utover og starte ved en av campingplassene: Vøra eller Langeby.

to personer sitter på svaberg ved fjorden i Sandefjord

Yxney på Østerøya og Folehavna på Vesterøya har to helt ulike utsiktspunkter ytterst på hver sin halvøy. Yxney med naturreservat og Folehavna hvor du finner rester av et tysk fort fra 1941.

Kyststien i Stokke

Kyststien i Stokke er på hele 13 km og kan deles opp i ulike etapper. Her passerer du lange sandstrender, skog og grunne viker.

Kyststier i Tønsberg og Færder

Tønsberg og Færder har merkede kyststier til blant annet Essoskogen, Hvasser; en flott rundtur på ca. 11 km, Husøy, Moutmarka; ca. 3 km i et terreng som er ulendt og hvor det ofte blåser, så ta på gode sko og en vindjakke, samt Grevestien hvor du finner fugletårnet ved Ilene.

Tar du båten til øygruppen Bolærne, kan du benytte deg av de fine kyststiene på Mellom Bolærne, Vestre Bolærne og Østre Bolærne. Taxibåter kjører og guider deg til øyene hele året.

Veierland er en idyllisk bilfri øy. Her kan du vandre på kyststien og pilegrimsleden. Her bys det på ekte idyll med strandliv, aktiviteter og bær-og sopplukking. Landskapet er perfekt både på sykkel og til fots! Det er fergeforbindelse på ca. 10-15 minutter til øya fra Nøtterøy og Sandefjord.

På Veierland kan du spasere langs grusveier og smale skogsstier. Stiene tar deg forbi åpne jorder, skogspartier og enger. Hvil blikket på den vakre skjærgården mens du nyter oppdagelsesferden du er på!

To personer går på en grusvei omgitt av frodig grønn vegetasjon og røde blomster. En i oransje og en i hvit topp. Landlig idyll.

Tar du turen til Verdens Ende møter du en utsikt som nesten tar pusten fra deg. Her får du fritt syn mot horisonten og til Færder Fyr. Dette er en naturopplevelse som er lett tilgjengelig fra parkeringsplass. Verdens Ende ligger i Færder nasjonalpark med storslagen utsikt mot Skagerrak med vakre svaberg og holmer.

To personer padler gule kajakker på blått, stille hav ved Verdens Ende. I bakgrunnen sees glatte svaberg, en steinvarde og Besøkssenter Færder med moderne arkitektur på toppen av klippen. Klar blå himmel over landskapet.

Her er det til og med en restaurant, Verdens Ende Spiseriet, for de som vil nyte et godt måltid til turopplevelsen. Her får du virkelig mat med god utsikt!

Kyststien i Horten og Åsgårdstrand

I Horten finner du et mangfold av turmuligheter. Horten er en kystkommune med en kystlinje på 40 km fra Tønsberg i sør til Holmestrand i nord. Har kan du vandre gjennom frodig edelløvskog med et rikt artsmangfold av både planter og dyr, og nyte synet av de vakre strendene mens du spaserer langs vannet.

Fra Horten kan du gå på ca. 13 km kyststi til Åsgårdstrand. Stien egner seg både for sykling og vandring til fots. Fra Åsgårdstrand kan du gå eller sykle på den 10 km lange kyststien til Ringshaugstranda i Tønsberg – en fin tur i et flatt og enkelt terreng.

Er du på utkikk etter en kortere tur bør gå på kyststien rundt Løvøya i Horten. Dette er en tur på ca. 4 km hvor du går i et variert terreng og har fantastisk utsikt over Oslofjorden.

Gå en vakker rundtur i historiske omgivelser på vakre Karljohansvern. Dette er stedet for å nyte livet – omringet av fantastisk natur og historiske spor. Her finner du flotte turterreng i naturskjønne omgivelser.

Når du først er på Karljohansvern, anbefaler vi et besøk på Preus museum – det nasjonale fotomuseet og Marinemuseet – et av verdens eldste marinemuseer.

Kyststien i Holmestrand

Langs strekningen på kyststien i Holmestrand er det mulighet for bading, fisking og hyggelige rasteplasser. Gå kyststien i flere deler eller sammenhengende, fra Sande til Holmestrand, eller fra Holmestrand mot Horten. Du kan også spasere langs kyststien fra Berger til Sande.

Ta vare på Vestfold!

Det er veldig bra du bruker naturen Vestfold har å by på, men alltid forlat den minst like ren som da du kom 🙏

  • Ta vare på Vestfold

    Det å utforske skjærgården og kystbyene i Vestfold er en fantastisk opplevelse som gir deg en ski…

Kombiner gjerne turen med disse aktivitetene:

  • Gårdsbutikker og inspirasjonshager i Vestfold

    Få med deg godsaker fra lokale gårdsbutikker og matprodusenter. Her er oversikten.

  • Overnatting

    På leting etter overnattingsmuligheter i Vestfold? Her er oversikten du trenger.

  • Mat & drikke i Vestfold

    Lyst på en matbit på en av de mange spisestedene i Vestfold? Enten du vil ha en deilig lunsj, mid…

  • Båttur i skjærgården

    Nyt skjærgårdslivet med en båttur. Finn oversikten over rutebåter og charterbåter.

  • Hotellpakker

    I Vestfold får du raskt den deilige feriefølelsen – hele året. Enten du vil oppleve den kla…

Sommerferien i Vestfold

10 gode grunner til å legge sommerferien til Vestfold

Gode solforhold, aktive naturopplevelser, badeliv og krabbefiske – sommerstedene Stavern, Larvik, Horten, Åsgårdstrand, Holmestrand, Sandefjord, Tønsberg og Færder ligger som perler på en snor!

Her er det kort vei mellom aktivitetsparker, byliv og varme svaberg.

1. Skjærgård og kystliv

Kombinasjonen med skjærgård, sjøsprøyt, svaberg, sol og sandstrand gjør Vestfold til den perfekte sommerdestinasjonen!

Velsignet med en lang kystlinje og en stor skjærgårdspark med fine strender, glatte svaberg og bryggeliv – kun en kort togtur unna hovedstaden. Dette er noe av det som gjør Vestfold til kanskje det aller beste utgangspunktet for en typisk, norsk sommer.

Besøk det ikoniske Vippefyret på Verdens Ende, eller ta en spasertur langs kyststien (husk solkrem og badetøy for en avkjølende dukkert på veien) for å maksimere feriefølelsen.

2. Barnas sommerparadis

Vestfold byr på masse morro for barnefamilier!🛝 Her er klatreparker, gårdsopplevelser, trampolineparker og lekeland for å nevne noe. Hele sommeren kan familien velge mellom mange forskjellige aktiviteter – både innendørs- og utendørs.

For barna foregår det også en hel rekke med gøyale arrangementer gjennom sommeren!

Se hva som skjer i Vestfold 👇

  • Hva skjer i Vestfold?

    Festival, show, konsert, teater, revy eller kunst? Søk i Vestfolds arrangementskalender. Året gje…

  • Barnas kalender

    Lurer du på hva som skjer av barnearrangementer? Sjekk barnas helt egne kalender her.

3. Konserter & festivaler

Sommeren i Vestfold er ikke bare sol, sjø og skjærgårdshygge – det er også en tid for flere av landets største festivaler. Det blir jo ikke bedre enn det! 🎶

  • Sommerens festivalguide

    Få maks ut av festivalsommeren i Vestfold ☀️

  • Høydepunkter i Vestfold

    Sjekk ut Vestfolds kulturelle høydepunkter👇

  • Festivalpass og konsertbilletter🎶

    Gi bort lyden av sommer; en gave som gir minner for livet og som best av alt kan oppleves sammen….

  • Konserter og festivaler

    Her får du full oversikt over konserter og festivaler i Vestfold hele året. Den mest komplette ko…

4. Mat fra naturen

Vestfold er Norges grønnsakshage og spiskammers – og distansen fra jord til bord er ekstra kort her. Den gode jorda og det gunstige klimaet gjør at det her produseres en stor andel av landets korn, poteter og grønnsaker. Med andre ord er det flust av tilgang på lokale og økologiske mat- og drikkevarer.

Dette reflekteres i råvarene restaurantene har tilgang på – og du kan selv besøke sjarmerende gårdsbutikker som selger alt fra egenprodusert iskrem til egg, jordbær eller duftlys, hudpleie, strikkegensere eller andre håndverksprodukter.

Flere av gårdsbutikkene har cafe med hjemmelaget bakst, og en del har også forskjellige dyr man kan få hilse på.

  • Bondens Hage

    Bondens Hage blomsterbutikk med en liten kafé finner du 3 km utenfor Sandefjord sentrum.

  • Holt Gård

    Holt Gård i Undrumsdal har sitt eget gårdsmeieri der det blir produsert yoghurt, ost og is på øko…

  • Åkerkvinnene

    Dyrkingsglede, estetikk og kortreiste råvarer er en fellesbetegnelse hos Åkerkvinnene.

  • Furu egg gårdsbutikk

    Furu egg er en gårdsbutikk som ligger landlig til nær Sandefjord sentrum. Her er også utleie av s…

  • Knatten Fruktgård

    Knatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker.

  • Alonsohuset

    Alonsohuset er en inspirasjonshage & hyggebutikk i landlige omgivelser i Sandefjord.

  • Fat og Fe

    Fat og Fe er en gårdsbutikk og økologisk kolonial. Fat og Fe holder til på Fevang Gård i Sandefjord.

  • Gårdsbutikk – Engøy Gjestegård

    Engøy Gjestegård har åpen gårdsbutikk i det gamle "Vognskjulet" med egne og lokale varer i vår- o…

  • Ramnes Søndre gård

    Ramnes Søndre gård har gårdsbutikk og gårdsbakeri i tillegg til besøksgård.

  • Sjue gård

    Sjue Gård driver med produksjon av sunne økologiske aronia, solbær og bjørnebær.

5. Aktiv fritid

Ikke glad i å sitte i ro hele ferien? We got you!

Bruk ferien på å dyrke interessene dine! Vestfold er fint og relativt flatt, og passer veldig godt hvis du er glad i sykling og golf. Hvis du er glad i å utfordre deg selv er det både muligheter for klatring både inne og ute, via ferrata og ziplines.

En gruppe kajakker padler på et stille vann ved solnedgang. Solen kaster et gyllent lys over vannet og silhuettene av trærne i bakgrunnen. Kajakkene er spredt utover vannet, noen padler alene mens andre er i små grupper.

Velsignet med en lang kystlinje er padling og en favoritt både hos fastboende og besøkende. Vestfold kan friste med Norges første, sammenhengende padleled fra Larvik i sør til Svelvik i nord. Det finnes aktører som tilbyr utleie av kajakk dersom du vil padle selv, eller du kan bli med på kurs og guidede turer.

6. Handlegater og bryggesleng

Koselige handlegater, kjøpesenter og butikker venter deg som ønsker å shoppe. Du finner også en rekke kafeer og restauranter med både inne- og uteservering.

7. Båtliv

Hvis du elsker å tilbringe tid i vannet på varme dager er Vestfold perfekt. Kommer du med egen båt er det flere gjestehavner i Vestfold. Noen ligger i sentrum, og andre ligger idyllisk til i skjærgården.

Selv uten egen båt ligger alt til rette for å komme seg på sjøen. Bruk rutebåtene til en sightseeingtur eller øyhopping i skjærgården, eller lei en RIB eller taxibåt for mer fart og spenning hvis dere er en gruppe.

8. Viking & Munch

Vestfold har en spennende vikinghistorie som du kan utforske og ta del i. Familien kan dra på oppdagelsesferd i Norgeshistorien fra vikingtiden, middelalderen og til dagens Norge. Ved Borrehaugene i Horten ligger Midgard vikingsenter med vikinghistorie, utstillinger og aktiviteter for barna.

I Larvik lå Norges første by Kaupang, som du og kan besøke. Tønsberg er per i dag Norges eldste by, og her kan du se Slottsfjellet og besøke Slottsfjellsmuseet – hvor du kan se det eneste bevarte vikingskipet utenfor Oslo.

Åsgårdstrand er kjent som en kunstnerby, men du kan spesielt komme tett på Edvard Munch og hans kunstnerhjem der. Huset ligger like ved Grand Hotel Åsgårdstrand, og spaserer du rundt i området kan du kjenne igjen flere steder som ble foreviget i flere av Munchs mesterverk – bl.a det ikoniske Pikene på broen.

9. Tilgjengelighet og korte avstander

Vestfold er en kompakt region som er lett tilgjengelig. Her er det korte avstander mellom både by, strand og de ulike opplevelsene. Stavern, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Tjøme, Nøtterøy, Horten, Åsgårdstrand og Holmestrand ligger som perler på en snor i korte avstander til hverandre. Sjekk ut buss og togtilbud for å komme deg rundt i Vestfold.

10. Mye sol!

Visste du at Sandefjord er den kommunen med mest sommersol i landet? Det viste fasiten da 90 værstasjoners målinger over en periode på 30-år ble oppsummert i 2017. Og med de korte avstandene i Vestfold tør vi påstå at solkysten er en treffende betegnelse. Det finnes mange flotte badestrender for den som ønsker å nyte sola og ta en dukkert.

Legg ferien til Vestfold! Her venter sandslottbygging og krabbefiske, lange kvelder på brygga, fersk sjømat og masse, masse bading🌊

Se også

  • 5 tips til overnatting i naturen

    Overnatt i naturskjønne omgivelser i Vestfolds skjærgård. Se våre tips til overnatting i naturen👇

  • 5 tips til sensommeren

    Det er mange gode grunner til å nyte sensommeren i Vestfold. Sjekk ut disse tipsene for å makse s…

  • Topprestauranter i Vestfold

    En guide til de beste spisestedene.

  • Gårdsbutikker og inspirasjonshager i Vestfold

    Få med deg godsaker fra lokale gårdsbutikker og matprodusenter. Her er oversikten.

Kyststien i Stavern

På kyststien mellom Stavern og Helgeroa er det hele 35 km merket kyststi som tar deg langs svaberg, sandstrender, grunne viker og ulike typer skog. Dette er den enkle turopplevelsen på sitt beste!

Turbeskrivelse av kyststien i Stavern

Fra Stavern sentrum går du rett på kyststien. Du kan starte turen med en historisk vandring gjennom Fredriksvern verft. Her går du med utsikt mot skjærgården, forbi Fredsskipene og festningen. Fredsskipene består av gamle trebåter som er installert med lys og lyd av kunstneren Päivi Laakso.

Ei i rød jakke og en i blå jakke med sekk står ved siden av hverandre og ser utover sjøen, med et sjøfartsmonument på deres venstre side

Følg stien forbi stranda og opp opp til Minnehallen med utsikt over havet. Minnehallen er et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolk og er bygd som en pyramide. Den er åpen i sommersesongen, men du kan hele året nyte utsikten.

Videre går turen mot Rakke, en strekning som er fremkommelig med rullestol. På veien dit bør du stoppe innom den søte gårdsbutikken Søndre Grevle for ferske boller eller andre lokale godsaker, før dere slår dere ned med en matbit på Rakke. På Rakke finner du et stort kompass i Larvikitt og nydelig utsikt over skjærgården.

Kyststimuseum

Rett innenfor porten til friluftsområdet Rakke, i et lite rødt hus ved siden av kystledhytten, ligger Kystmuseet. Her finner man informasjon om Brunlanes og Staverns historie, fakta om kyststien og Geoparkene i Larvik. Dette er et ubetjent infosenter som står åpent for besøkende i sommersesongen.

To person står på en klippeformasjon og ser utover havet. Bildet er tatt i gråtoner med disig himmel i bakgrunnen.

Når du har passert Naverfjorden, er området Normanbo stedet for vakre solnedganger.

Nevlunghavn

Nevlunghavn er en sjarmerende fiskerlandsby med idylliske små hvite hus og en flott utsikt mot Skagerak. Langs havna ligger mange fiskebåter, og den lune beliggenheten har også gjort havna populær for seilbåter.

I sommersesongen kan man kjøpe fersk fisk, krabber og reker på brygga og du kan spise lunsj eller middag på sjarmerende Nevlunghavn Gjestgiveri.

Her er det masse fine bademuligheter, og syns du det er litt kaldt kan du kombinere svømmingen med en time i badstu. Fra Nevlunghavn er det ca 2,5 km til Mølen.

  • Fiskebutikken – Nevlunghavn Brygge

    Fersk fisk og skalldyr på brygga!

  • Kur Sauna – Nevlunghavn

    Badstuen befinner seg på Omrestranda i Nevlunghavn.

  • Nevlunghavn Gjestgiveri

    Overnatting i fortryllende omgivelser!

  • Nevlunghavn Brygge

    Alt smaker bedre på brygga!

  • Nevlunghavn gjestehavn

    Nevlunghavn gjestehavn ligger i en vel bevart perle som oser av kystkultur og historie.

Mølen

Mølen er for mange et populært turmål, både i finvær og i storm. Mølen er en del av UNESCO Europeiske Geopark. Det er flere bergarter å utforske for de interesserte, som Larvikitten som mange kjenner til.

Kraftige bølger slår mot en strand dekket av glatte, mørke steiner. Solens siste stråler skaper et spektakulært spill av gylne og oransje farger på himmelen og vannoverflaten. Steinene reflekterer solens lys, nesten som om de gløder innenfra.

Blant rullesteinene kan du finne over 100 ulike bergarter. Med sine 230 gravrøyser fra eldre jernalder til bronsealder, er raet av de mest storslagne i Norge. Her kan du se trekkfugler vår og høst og nyte den fantastiske utsikten ut mot horisonten.

Parkering langs Kyststien

P-plasser er merket av på kartet Kyststien (pdf), og gir god oversikt over hvor nærmeste parkeringsplass befinner seg.

Fra p-plassene er det merket adkomst og fremkommelighet til kyststien. I Stavern sentrum er det enkelt å finne parkering. Langs veien er det skitet til p-plasser ved Mølen.

Slik kommer du deg til Kyststien i Stavern

Reis gjerne med buss til Stavern. Du finner rutetidene på www.vkt.no, eller ring 177. Dersom du kun ønsker å gå deler av kyststien så kan du få til dette ved å ta buss eller bruke Vestfold taxi.

Tre personer i varme klær går på en steinete kyst nær havet i dempet lys av solnedgang.

Linje 208 betjener både Nevlunghavn og Helgeroa og kjører deg til Larvik. Fra Helgeroa kan du også benytte Linje 04 som kjører til Stavern og Larvik hele uken.

Kyststien er en fin tur å gå hele året – god tur!

Takk for at du går Kyststien!

Husk å forlat naturen minst like ren som da du kom.

  • Ta vare på Vestfold

    Det å utforske skjærgården og kystbyene i Vestfold er en fantastisk opplevelse som gir deg en ski…